Ieri, 21.01.2022, liderii celor două federații (legal-reprezentative) la nivel de ramură sanitară, Federația Sanitas și Solidaritatea Sanitară, și-au pus costumele elegante și s-au dus la Guvern cu speranță să îl întâlnească pe premierul Ciucă și să rezolve problemele noastre, ale celor din TESA si ale personalului nemedical din Sănătate. Au avut ca revendicare principală mult-trâmbițata "Creștere a salariilor de bază la nivelul prevăzut de legea 153/2017 pentru acest an pentru toate categoriile de salariați"! Întâlnirea cu "generalul" a fost aranjată ca nu cumva (Doamne păzește!), să participe ca partener de dialog și cei mai îndreptățiți să-și susțină revendicările - Uniunea TESA din Sănătate, in condițiile în care au fost făcute demersuri în acest sens.
Propunerea "Sfert din Sfert" a venit din partea Federațiilor sindicale "REPREZENTATIVE "..
Răspunsurile ni le dă însă Comunicatul de Presă afișat pe saitul Guvernului. din care aflăm pe scurt cum a decurs întrevederea. Aflăm astfel că principala revendicare (menționată pe larg în comunicat) a celor două federații sindicale, a constat într-o propunere de "creștere" salarială pentru personalul TESA de .... ¼ din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021" (!!!!), adică deja celebrul "sfert din sfert".
Asta deși în cadrul întrevederii, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a apucat să-i înștiințeze pe reprezentanții Federațiilor sindicale din Sănătate că a fost luată decizia de a asigura în bugetul pentru anul în curs fondurile necesare pentru majorarea salariilor ANGAJAȚILOR DIN SĂNĂTATE cu ¼ din diferența dintre salariul de bază pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021. (Să credem, oare, că atunci când a luat aceasta decizie premierul fusese înștiințat că personalul TESA nu se încadrează in sintagma "angajaților din Sănătate", din moment ce pentru TESA a fost nevoie de negocieri separate? Sau poate decizia a fost luată deja pentru tot personalul și aceasta întâlnire a fost doar un exercițiu de imagine pentru guvern și sindicate?)
Premierul i-a expediat astfel pe "reprezentativi" destul de rapid fără să le dea vreo speranță, respirând ușurat de faptul că "reprezentanții federațiilor sindicale din sănătate au apreciat deschiderea Guvernului la dialog și interesul pentru găsirea soluțiilor la problemele sociale semnalate."
Declarații la ieșirea de la întrevedere
"Din păcate, Prim-ministrul României nu a putut oferi nici soluții, nici garanții pentru rezolvarea problemelor prezentate, într-un calendar care să cuprindă repere fixe pentru aplicarea integrală a legislației salariale în vigoare, folosind " criza energetică" (!!!) ca scuză pentru imposibilitatea oricăror revendicări cu impact financiar !", este scris pe pagina de Facebook a Federației Sanitas, după întâlnirea cu premierul-general.
2200-2700 lei salariul mediu unui angajat nemedical cu studii medii
Ați auzit? Criza energetică! Până acum era criza Covid-19! Înainte de asta, când nu era nici Corona și nici criza energetică, parcă o și auzim pe d-na Sorina Pintea și pe dl. Orlando Teodorovici "Situația grea a țării...trebuie să înțelegeți !"
Dar cât să mai înțelegem, noi lucrătorii din "cala vaporului?" Cât să mai asistăm la această bătaie de joc și la infinitele "negocieri" dintre sindicatele "reprezentative" și guvernanți?
3000 lei este salariul mediu unui specialist TESA cu studii superioare in sistemul de Sanatate!
Nici după 4 ani, nimic nu pare a se schimba în mentalitatea acestei clase politice față de SĂNĂTATE și nici față de mișcarea sindicală! Sunt tot ei... PNL, PSD, USR... "aceeași mizerie"....încremeniți în același proiecte învechite, aceeași superficialitate, aceeași iresponsabilitate si nepăsare tâmpă în fundamentarea bugetelor, aceeași atitudine formală, aceeași ridicare din umeri, aceeași invocare a lipsei banilor. Ca un patefon ruginit care rulează aceeași placă deformată și zgâriată, dar care ne toacă de ani de zile speranțele și viața!
Considerăm ca era de datoria Guvernului ca la fundamentarea bugetului, să tina cont, (mai ales în condițiile unei crize sanitare profunde, care afectează tot personalul din sănătate), să gestioneze cu responsabilitate problemele grave de salarizare existente în sistem, probleme datorate unor greșeli impardonabile ale Ministerului Sănătății, care au afectat drepturile salariale ale personalului nemedical din Sănătate.
Uniunea TESA din Sănătate trage un sistem de alarma cu privire la derogările si excepțiile acordate preferențial, care au făcut ca legislația muncii în domeniul sanitar să fie grav afectată, discriminările afectând profund toate categoriile de salariați. Sistemul sanitar sta pe un butoi de pulbere capabil oricând să explodeze.
Noi, Uniunea TESA, nu mai avem încredere în promisiunile politice, acuzăm lipsa de stabilitate legislativă și politică, incoerența programelor de guvernare și lipsa profesionalism în crearea unor programe cu viziune, care să stabilizeze sistemul sanitar!
Atragem atenția pe această cale presei și realizatorilor TV să prezinte cu onestitate atât protestele stradale cât și pe cele la nivelul unităților sanitare. deoarece nu medicii și asistenții au făcut protestele din ultimii 2 ani!! Protestele le-au făcut "pălmașii', acei oameni invizibili care asigură logistica și administrarea unui spital. La proteste a ieșit personalul nemedical care a îndurat cu stoicism cei 4 ani de restricții salariale și o pandemie care pentru ei nu a adus nici un spor în plus la salariu, dimpotrivă, le-au fost înghețate și amărâtele de tranșe salariale promise de legea salarizării, în timp ce colegii lor de "echipă" - personalul medical- primea sporuri speciale de Covid-19 și recunoașterea meritelor!
ความคิดเห็น